Thuiswerkdag? Zo zorg je voor een productieve dag!

Thuiswerkdag? Zo zorg je voor een productieve dag!

Tips voor een productieve thuiswerk dag

Ik werk als ZZP’er/freelancer bij opdrachtgevers op locatie, maar ook vaak thuis vanuit mijn eigen kantoor. Vaak vind ik thuiswerken erg prettig omdat ik niet gestoord word én met niemand rekening hoef te houden. Steeds vaker heb je de mogelijkheid om ook als werknemer thuis te kunnen werken. Lekker natuurlijk, maar soms ook verleidelijk om toch iets anders tussendoor te gaan doen. Daarom heb ik een aantal tips voor je om van je thuiswerkdag een productieve dag te maken!

Zorg voor een opgeruimd huis

Een rommelig huis zorgt voor een rommelig hoofd. Voordat ik mijn werkdag begin, ruim ik het huis en mijn kantoor op. Zo begin je met een schone lei aan de nieuwe werkdag. Het geeft rust en zorgt ervoor dat je je daar niet meer druk over hoeft te maken.

Maak een TO DO list

Ik ben al jaren fan van TO DO lijstje maken. Echt, ik maak werkelijk o-ver-al lijstjes voor. Op maandag ochtend begin ik de werkweek altijd met het maken van een TO DO lijst voor de hele week met daarop alle belangrijke opdrachten, afspraken en privé dingen. Zo heb ik een overzichtelijke lijst voor de hele week. Aan het begin van elke werkdag maak ik een specifiekere TO DO lijst met een tijdsindicatie. Ik rooster altijd een bepaalde tijd voor mijn werkzaamheden in zodat ik weet of de werkzaamheden ook echt haalbaar zijn.

Neem de tijd voor een break

Naast hard doorwerken is het ook belangrijk om even een moment rust te nemen. Op kantoor heb je gedurende de dag aanspraak en praat je met collega’s. Thuis ben je (vaak) alleen en heb je geen afleiding die, eerlijk is eerlijk, soms ook wel even fijn is als je hoofd vol zit. Neem bijvoorbeeld een uur lunchpauze. Ga eerst lekker 20 minuten wandelen en maak dan een lekkere lunch voor jezelf klaar.

Muziek

Sommige moeten er niets van hebben als ze aan het werk zijn, andere vinden het heerlijk. Zet je favoriete muziek op of zoek een rustige playlist op via Spotify. Kijk wat het beste voor je werkt die dag.

Social op stil

Zet je telefoon op stil en schakel je notificaties uit. Deze lijden namelijk echt ontzettend af. Het is echt niet erg om niet direct ergens op te reageren of er pas twee uur later achter komen dat de kat van een vriend van de neef van je buurvrouw in de boom zit. Check natuurlijk wel regelmatig je e-mail. Mocht iemand je echt nodig hebben, dan bellen ze je wel.

Drink voldoende

Nu je collega’s geen rondje koffie of thee gaan halen, moet je dit zelf natuurlijk niet vergeten! Zorg dus goed voor jezelf en neem naast, een grote kop koffie of thee ook een flesje water mee. Tip: zet voldoende drinken ook op je TO DO lijstje.

 

Heb jij nog andere tips?