Facebook Hoax – waarom trappen mensen hierin?

Afgelopen weekend was het weer zover. Ik zag bij een heleboel mensen op Facebook dit bericht staan:

Alles wat je ooit gepost hebt wordt vanaf morgen openbaar. Zelfs berichten die zijn verwijderd of de foto’s die niet toegestaan zijn. Het kost niets voor het eenvoudig kopiëren en plakken, beter veilig dan spijtig. Ik geef Facebook of alle andere entiteiten die banden hebben met Facebook geen toestemming voor het gebruik van mijn foto’s, informatie of berichten, zowel verleden als in de toekomst. Met deze status verklaar ik aan Facebook dat het strikt verboden is te onthullen, kopiëren, distribueren, of om stappen te ondernemen tegen mij op basis van dit profiel en/of de inhoud ervan. De inhoud van dit profiel is privé met vertrouwelijke informatie. De schending van de privacy kan worden gestraft door de wet (UCC 1-308-1 1 308-103 en het statuut van Rome).
Opmerking: Facebook is nu een publieke instelling. Alle leden moeten een soortgelijke verklaring als dit posten. Indien gewenst, kun je deze versie kopiëren en plakken. Als je deze verklaring niet ten minste eenmaal publiceert, zal er gebruik worden gemaakt van al je foto’s, evenals de gegevens in je profiel statusupdates. DEEL NIET. Kopieer en plak, dan ben je veilig.

Dit is trouwens één van de vele versies die ik ben tegen gekomen. Het is niet de eerste keer dat dit  gebeurt. Eens in de zoveel tijd zie je wel een vergelijkbaar bericht op je tijdlijn voorbij komen.

Waarom kopiëren mensen dit op hun tijdlijn?

Ik denk dat mensen dit op hun tijdlijn zetten omdat ze ook echt bang zijn dat dit kan gebeuren. Tegen die mensen wil ik zeggen: het gebeurt ook. Om heel eerlijk te zijn ben je, zodra je een Facebookpagina aanmaakt, al een deel van je privacy kwijt. Alles wat je op Facebook deelt is namelijk niet privé meer. Ook als je een ‘beveiligde’ pagina hebt, worden er gegevens gedeeld. Hier verdient Facebook namelijk geld mee.

Het verdien model van Facebook

Is het je wel eens opgevallen dat advertenties die je op je startpagina voorbij zit komen, vaak afkomstig zijn van bedrijven waar je geïnteresseerd in bent? Of dat je, nadat je net lekker hebt geshopt bij H&M, advertenties van dat bedrijf voorbij ziet komen? Facebook gebruikt jouw online activiteiten namelijk om bedrijven gericht te laten adverteren én geld aan jou te verdienen.

Goed nieuws! Je kunt hier iets aan doen

Ik raad echt iedereen aan om allereerst je profiel niet op ‘openbaar’ te zetten. Kies liever de optie om je profiel alleen zichtbaar te maken voor je eigen vrienden. Je kunt ook instellen dat je berichten niet gebruikt mogen worden voor reclame uitingen. Hieronder zie je hoe je dit kunt doen:

tuttomedia blog social media Facebook hoax

 

Maar wil je echt grip hebben op je privacy? Verban dan het internet uit je leven. Hoe graag we ook denken dat we ‘veilig’ internetten, dat niemand bij je gegevens kan komen en dat je volledig anoniem blijft, is een sprookje.  

Please follow and like us: